Charakterystyka
Graviola jest drzewem rosnącym w amazońskiej dżungli w Brazylii, ale także w innych częściach Ameryki Południowej. Od tysiąca lat uznawana jest za wartościowy środek leczniczy w tradycyjnej medycynie południowoamerykańskiej. To wiecznie kwitnące drzewo rodzi owoce o smaku truskawki i ananasa, ale są także odmiany gravioli, których owoce przypominają w smaku cytrusy, banany i kokosy. Miąższ owoców gravioli zawiera średnio ponad 88% wody i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Ważnymi składnikami odżywczymi występującymi w owocach gravioli są: białka, lipidy i błonnik pokarmowy, którego poziom waha się nawet do 10% suchej masy. Owoce gravioli zawierają szereg witamin: witaminę C, B6, kwas pantotenowy (witaminę B5), niacynę (witaminę B3), witaminę B2 i B1, kwas foliowy, a także dużo popiołu o wysokim poziomie składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor czy cynk. Głównymi składnikami aktywnymi owoców gravioli są: związki fenolowe, kwercetyny, witaminy i karotenoidy, które determinują jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Składniki
Sok 100% z puree z owoców gravioli (Annona muricata).
Uwagi
W cenę produktu wliczone jest opakowanie zabezpieczające szkło.