Ostropest plamisty-mielony
Powstaje w procesie mielenia całych ziaren ostropestu.
Składniki
Mielone ziarna ostropestu plamistego
Stosowanie
2-3 łyżeczki (6 g) mielonego ostropestu jako dodatek do wypieków, sałatek, jogurtów koktajli lub sosów.
Napary
1 łyżeczkę zmielonego ostropestu zalać szklanką gorącej wody i grzać aż do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok 5-10 min, następnie odstawić na 15 min i przecedzić. Stosować w trzech porcjach w ciągu doby
Wartości odżywcze
w 100g: Tłuszcze 24 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,6 g,
Węglowodany 1 g,w tym cukry < 1 g, Białko 16 g, Błonnik 49 g, Sól 0,02 g.
Informacja o alergenach
W zakładzie produkcyjnym pakowane są również - sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy
Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.