SKŁAD
Odtłuszczone, mielone owoce ostropestu plamistego (100 %).
WSKAZANIA
Ostropestu działa ochronnie na wątrobę.
DZIAŁANIE
Spożywanie owoców ostropestu działa ochronnie na wątrobę - pomaga chronić jej komórki przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych. Wpływa korzystnie na utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczających wątroby. Dodatkowo wspiera trawienie, pomaga utrzymać zdrowie serca, przyczynia się też do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
DAWKOWANIE
Jedną 1 czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia jednej porcji naparu dziennie. Mielone owoce ostropestu smakują również, dodane do musli, sałatek warzywnych i owocowych, zup, sosów, deserów, wypieków.
PRZECIWWSKAZANIA
Ostropest nie jest zalecany dzieciom oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym.