Charakterystyka
Pokrzywa zwyczajna to roślina synantropijna, czyli łatwo przystosowująca się do życia w środowisku silnie zmienionym przez człowieka. Choć wielu z nas kojarzy ją wyłącznie z nieprzyjemnymi poparzeniami wywoływanymi przez obecny w niej kwas mrówkowy, warto zaznaczyć, że pozyskiwany z niej wyciąg posiada szereg cennych dla organizmu właściwości! Ze względu na zawartość tyrozyny, wykazującej działanie przeciwhistaminowe, pokrzywa polecana jest dla osób borykających się z chorobami alergicznymi. Ponadto roślina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne1. Sok z pokrzywy z witaminą C to połączenie wyciągu z młodych nadziemnych części pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica) oraz witaminy C, dzięki czemu jeszcze lepiej wspiera Twoją odporność! Ponadto witamina C wspomaga pracę układu nerwowego, ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i prawidłową produkcję kolagenu. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
Zastosowanie
Preparat polecany jest dla dzieci powyżej 6. roku życia i dorosłych jako uzupełnienie codziennej diety w witaminę C.
Zalecane spożycie
Dzieci powyżej 6. roku życia i dorośli: 60 ml (4 łyżki stołowe – łyżka stołowa odpowiada 15 ml) dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki
Wyciąg z młodych nadziemnych części pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica), woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas L-askorbinowy (witamina C).
UWAGA! Produkt może nieznacznie różnić się barwą i smakiem w zależności od partii. Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Uwagi
W cenę produktu wliczone jest opakowanie zabezpieczające szkło.