Charakterystyka
Mielone nasiona lnu zwyczajnego. Zmielone nasiona lnu umożliwiają uproszczone
przygotowanie kleiku lnianego oraz lepsze uwalnianie składników odżywczych. Charakteryzuje je wysoka zawartość błonnika; ułatwiają kontrolowanie masy ciała, wpływają korzystnie na
trawienie i funkcjonowanie jelit.
Zalecane spożycie
Jedną czubatą łyżeczkę lnu mielonego (ok. 5 g) zalać 150 ml świeżo zagotowanej
wody lub mleka (ok. 3 szklanki). Mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko
zagęszczonej konsystencji. Spożywać po przestudzeniu. Korzystny efekt wynikający z
deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia porcji kleiku dwa (2) razy dziennie, co
stanowi ok. 10 g zmielonych nasion lnu.
Len mielony można także dodawać do zup, sosów, pieczywa, płatków śniadaniowych, owoców, soków,
jogurtów lub miodu.
Składniki
nasiona lnu mielone (100%), uzyskane w procesie odtłuszczania.
Produkt może zawierać gluten.