Ksylitol (cukier brzozowy) jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.
Ksylito należy stosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od 1 łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Skład
Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1004kJ/ 240kcal, Tłuszcz 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g, Węglowodany 99,5g, w tym cukry 0g, w tym skrobia 0g, w tym alkohole wielowodorotlenowe 99,5g, Białko 0g, Sól 0g