Charakterystyka
Imbir to roślina uprawiana w wilgotnym i ciepłym klimacie. Zawiera wiele cennych makroelementów tj. magnez, fosfor czy potas. Korzeń imbiru odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, dlatego polecany jest do stosowania zwłaszcza w okresach przeziębieniowych. Jest także rekomendowany osobom zmagającym się z migrenami ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe. Badania pokazały także, że imbir ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Kurkuma to przyprawa ceniona nie tylko za jej orientalny smak, ale także niezwykłe właściwości. Była stosowana już w medycynie ajurwedyjskiej. Bioaktywny składnik kurkumy – kurkumina – wykazuje bowiem działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Sok imbir z kurkumą i cytryną z witaminą C to połączenie pasteryzowanego soku z kłączy imbiru lekarskiego (Zingiber officinale), soku z kłączy kurkumy (Curcuma longa), soku z owoców cytryny zwyczajnej (Citrus limon) oraz witaminy C, dzięki czemu jeszcze lepiej wspiera Twoją odporność! Ponadto witamina C wspomaga pracę układu nerwowego, ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i prawidłową produkcję kolagenu. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
Zastosowanie
Preparat polecany jest dla dzieci powyżej 6. roku życia i dorosłych jako uzupełnienie codziennej diety w witaminę C.
Zalecane spożycie
Dzieci powyżej 6. roku życia i dorośli: 50 ml (3,5 łyżki stołowej – łyżka stołowa odpowiada 15 ml) dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki
Pasteryzowany sok z kłączy imbiru lekarskiego (Zingiber officinale), pasteryzowany sok z kłączy kurkumy (Curcuma longa), pasteryzowany sok z owoców cytryny zwyczajnej (Citrus limon), kwas L-askorbinowy (witamina C).
UWAGA! Produkt może nieznacznie różnić się barwą i smakiem w zależności od partii. Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.