Protifar stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów.
Zawiera dużą ilość białka ważnego w przypadku hipoproteinemii
Niewielka zawartość sodu, potasu i fosforu
Zawiera małą ilość tłuszczu
Produkt bezglutenowy
Można dodawać do potraw i napojów, nie zmienia ich smaku i zapachu
Wskazania
Protifar może stanowić dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko, np. w takich przypadkach jak:
oparzenia
zaburzenia gojenia ran, odleżyny
nadmierna utrata białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi
Dawkowanie
Powinno być określone przez lekarza lub dietetyka.
Sposób użycia
Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce. Przygotowaną porcje pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku. 1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka.