Skład
Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g
100 g
Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal 1743 kJ/417 kcal
Białko
11,25 g 15,6 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza 45 g
5,2 g
<0,058 g 62,5 g
7,2 g
<0,08 g
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT 8,4 g
2,5 g
1,7 g 11,7 g
3,5 g
2,4 g
Błonnik 0 g 0 g
Sód 170 mg 236 mg
Potas 349 mg (17%*) 485 mg
Chlorki 160 mg (20%*) 222 mg
Wapń 182 mg (23%*) 253 mg
Fosfor 140 mg (20%*) 194 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg (12%*) 63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg (11%) 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg (20%*) 2,8 mg
Miedź 200 µg (20%*) 278 µg
Mangan 0,4 mg (20%*) 0,56 mg
Molibden 10 µg (20%*) 14 µg
Selen 11 µg (20%*) 15 µg
Chrom 8 µg (20%*) 11 µg
Jod 30 µg (20%*) 42 µg
Witamina A (mg RE) 160 µg (20%*) 222 µg
Witamina D 1 µg (20%*) 1,4 µg
Witamina E (mg ?-TE) 2,4 mg (20%*) 3,3 mg
Witamina K 15 µg (20%) 21 µg
Witamina C 16 mg (20%*) 22 mg
Witamina B1 0,22 mg (20%*) 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20%*) 4,4 mg
Witamina B6 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Kwas foliowy 40 µg (20%*) 56 µg
Witamina B12 0,5 µg (20%*) 0,7 µg
Biotyna 10 µg (20%*) 13,9 µg
Kwas pantotenowy 1,2 mg (20%*) 1,7 mg
Osmolarność 290 mOsm/l
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-?-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Wskazania
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Działanie
Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil™:
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
Klinicznie wolny od laktozy
Sugerowany w celiakii
Produkt bezglutenowy
Dawkowanie
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Informacja
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Należy spożywać pod nadzorem lekarza.