Skład
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze 100 ml Jednostka
Energia kJ/kcal 420/100
Białko g 4,0
Węglowodany g 12,3
w tym cukry g 0,7
laktoza g <0,025
Tłuszcz g 3,9
DHA + EPA mg 14,0+19,5=33,5
kwasy nasycone 1,0 g
MCT g 0,6
jednonienasycone g 2,2
wielonienasycone 0,7 g
w proporcji ?6 / ?3 2,87
Błonnik g <0,1
rozpuszczalny g -
nierozpuszczalny g -
Witaminy
Wit. A µg ER 82
Wit. D µg 1
Wit. E mg ?-ET 1,3
Wit. K µg 5,3
Tiamina mg 0,15
Ryboflawina mg 0,16
Niacyna mg EN 1,8
Kwas pantotenowy mg 0,53
Wit. B6 mg 0,17
Kwas foliowy µg 27
Wit. B12 µg 0,21
Biotyna µg 4
Wit. C mg 10
Składniki mineralne
Sód mg 100
Potas mg 150
Chlorki mg 125
Wapń mg 80
Fosfor mg 72
Magnez mg 23
Pierwiastki śladowe
Żelazo mg 1,6
Cynk mg 1,2
Miedź µg 180
Mangan mg 0,33
Fluorki mg 0,10
Molibden µg 10
Selen µg 5,7
Chrom µg 6,7
Jod µg 13
Inne
Karotenoidy mg 0,2
Cholina mg 37
Osmolarność mOsmol/l 255
Procent (%) energii z:
białka % 16
węglowodanów % 49
tłuszczu % 35
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą u pacjentów wymagających żywienia dojelitowego przez dostęp sztuczny. Nutrison jako jedyne źródło żywienia jest wskazany dla pacjentów o zwykłym poziomie zapotrzebowania energetycznego oraz białkowego. Są to m.in.:
Pacjenci niedożywieni lub zagrożeni niedożywieniem
Pacjenci z dysfagią
Pacjenci z anoreksją
Pacjenci z demencją/otępieniem
Niedożywieni pacjenci poddawani zabiegom chirurgicznym w okresie okołooperacyjnym
Pacjenci z chorobami przewlekłymi
Niedrożność w obrębie górnego odcinka układu pokarmowego i zachowaną czynnością przewodu pokarmowego w dalszym odcinku
Pacjenci po zabiegach chirurgicznych głowy oraz szyi
Działanie
Jest pełnowartościowym preparatem żywieniowym do podaży przez zgłębnik (1 kcal/ml)
Nie zawiera błonnika
Wzbogacony w kwasy DHA/EPA spełnia zalecenia ISSFAL 2007
Zawiera triglicerydy średniołańcuchowe (MCT)
Charakteryzuje się mieszanką białek spełniającą wytyczne WHO 2007
Karotenoidy o klinicznie udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym*
Bezglutenowa
Klinicznie wolna od laktozy
Sposób użycia
Informacja
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Należy spożywać pod nadzorem lekarza.