Charakterystyka
Nutridrink, płyn o smaku truskawkowym, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. To wysokoenergetyczny, odżywczy płyn zawierający białko, węglowodany, tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Wzbogacony kompletem witamin i minerałów niezbędnych osobie chorej. Nie zawiera błonnika i glutenu.
Skład
Białka mleka krowiego, syrop glukozowy, woda, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), mleczan potasu, cytrynian potasu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), wodorofosforan magnezu, aromat, chlorek choliny, barwnik (karmin), cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, glukonian miedzi(II), siarczan manganu, nikotynamid, octan DL-alfa-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, chlorek chromu(III), kwas pteroilomonoglutaminowy, molibdenian(VI) sodu, jodek potasu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cyjanokobalamina.
Właściwości
Jest odpowiedni do stosowania jako uzupełnienie diety pacjenta lub jako jedyne źródło pożywienia.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Szczególnie polecany do wprowadzenia, w przypadku:
- braku apetytu i niechęci do jedzenia,
- problemów z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem),
- pogorszonego trawienia i wchłaniania objawiającego się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia,
- zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze będące następstwem choroby.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelki na dobę (300-900 kcal).
Jako jedyne źródło pożywienia: 5-7 butelek na dobę (1500-2100 kcal).
Sposób użycia
Dobrze wstrząsnąć przez użyciem.
Zaleca się pić powoli - 1 opakowanie od 30 minut do 1 godziny, lub między posiłkami.
Najlepiej podawać schłodzony.