Charakterystyka
Lignany lniane są podstawowym składnikiem preparatów z rodziny Ligunin. Uzyskane z siemienia lnianego, mają zdolność regulacji aktywności hormonów płciowych w organizmie. Wykazują podobne właściwości do estrogenów, dlatego przyjmowanie ich przez kobiety, zwłaszcza w okresie menopauzy, wpływa korzystnie na zachodzące procesy fizjologiczne zależne od estrogenów. Dieta bogata w lignany lniane pomaga zachować gospodarkę hormonalną. Chmiel zwyczajny pomaga łagodzić objawy menopauzy. Ekstrakt z szyszek chmielu jest standaryzowany na zawartość 8-prenylnaringeniny (8-PN), która wykazuje zdolność do łagodzenia objawów menopauzy, w tym szczególnie uciążliwych uderzeń gorąca. Wspomaga zmniejszenie pocenia się, a także łagodzi niepokój i rozdrażnienie. Zarówno chmiel zwyczajny jak i lignany lniane wykazują właściwości przeciwutleniające i pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Zastosowanie
Preparat polecany jest kobietom w okresie menopauzy w celu uzupełniania fitoestrogenów w diecie i łagodzenia oznak menopauzy.
Zalecane spożycie
2 kapsułki dziennie po posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Korzystne efekty można zaobserwować po 6 tygodniach stosowania preparatu.
Uwaga! Osoby przyjmujące leki hormonalne (w tym hormonalne środki antykoncepcyjne) oraz kobiety ciężarne i karmiące piersią przed spożyciem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
Składniki
Mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania, ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) standaryzowany na zawartość lignanów, żelatyna (składnik otoczki), ekstrakt z szyszek chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus) standaryzowany na zawartość 8-prenylnaringeniny (8-PN), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowa kwasów tłuszczowych, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, barwnik: węglan wapnia, emulgator: sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego.