Resource Diabet Plus o smaku truskawkowym to kompletna pod względem odżywczym, wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna dieta w płynie, z dodatkiem błonnika. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy, np.:
W chorobach neurologicznych
U osób w podeszłym wieku
W okresie rekonwalescencji
Warto stosować Resource Diabet Plus, ponieważ:
Zwiększa ilość pełnowartościowego białka w diecie (1 opakowanie to 18 g białka)
Posiada niski indeks glikemiczny
Zapobiega monotonii posiłków (różne smaki)
Zawiera 5 g rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (w 200 ml)
Dostępne smaki:
Smak truskawkowy
Smak waniliowy
Produkt należy stosować pod kontrolą lekarza. Może być stosowany jako wsparcie żywieniowe lub jako jedyne źródło pożywienia.
Zalecana do spożycia dzienna porcja
Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelki na dobę lub jako jedyne źródło pożywienia: zgodnie z zaleceniem lekarza.
Sposób użycia
Najlepiej podawać schłodzony. Zamknięte opakowania przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu niewykorzystaną porcję zamknąć, przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 24 godzin.
Zalecane spożycie:Dorośli : 1-3 butelek na dobę, jeśli stosowany jako uzupełnienie codziennej diety lub zgodnie z zaleceniem lekarza, jeśli stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Skład
Woda, skrobia, białka mleka, olej rzepakowy, błonnik (częściowo hydrolizowana guma guar, guma akacjowa, fruktooligosacharydy, inulina), izomaltuloza*, emulgator (E471), składniki mineralne (chlorek potasu, cytrynian magnezu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), fluorek sodu, selenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), aromat, regulator kwasowości (E524), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, A, B2, D, K, kwas foliowy, B12, biotyna), substancja słodząca (E950), barwnik (E120).
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.