Charakterystyka
Olej rydzowy nazywany też olejem z nasion lnianki czy lnicznika siewnego po latach zapomnienia, znów powraca na nasze stoły. Lnianka to jedna z najstarszych roślin oleistych w Europie, ciesząca się sławą głównie z uwagi na wyjątkowe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Ponownie „odkryto” ją i doceniono za niezwykle wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin i antyoksydantów. Lnicznik siewny stał się dietetycznym hitem ostatnich kilku lat. Wyjątkowy, łagodny i oryginalny smak sprawia, że olej rydzowy z lnianki doskonale sprawdza się w kuchni, a duża zawartość witaminy E oraz właściwości łagodzące i regenerujące czynią z niego skuteczny składnik leczniczych maści i odżywczych maseczek. Do produkcji oleju rydzowego używa się dojrzałych, bogatych w kwasy omega, złocistych bądź ciemnordzawych wyselekcjonowanych nasion.
Składniki
Olej z nasion lnicznika siewnego – lnianki, tłoczony na zimno.
Uwagi
W cenę produktu wliczone jest opakowanie zabezpieczające szkło.