Roślina ta skrywa szereg prozdrowotnych zalet. Napar z szałwii libańskiej można w celach profilaktycznych pić codziennie, bo wpływa pozytywnie na układ immunologiczny - podnosi naturalną odporność, ale też redukuje uczucie zmęczenia czy wyczerpania, szybko regeneruje siły, dodaje energii i podnosi witalność. W medycynie ludowej szałwię libańską stosuje się jednak przede wszystkim na konkretne dolegliwości, bo znana jest ze swoich przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych właściwości.
Polecana przy chorobie Alzheimera i demencji starczej.
Zastosowanie
ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz wzmacniające,
zawiera taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem,
stanowi bogate źródło żelaza,
działa wzmacniająco i ma pozytywny wpływ na samopoczucie,
jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, sód, magnez, miedź, kobalt,
wspomaga układ krążenia,
wzmacnia układ odpornościowy,
wspomaga organizm w pozbywaniu się nagromadzonych toksyn,
pomaga w walce ze zmęczeniem i niedokrwistością,
uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak dlatego nazywany jest w niektórych regionach “bułgarską viagrą”
Sposób użycia
Susz zalać gorącą wodą (o temperaturze od 95 do 100 stopni C) i parzyć pod przykryciem ok. 5-10 minut.
Składniki
Ziele Gojnika 100%