Wskazania
Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania i/lub trawienia, np. w:
- opornym na leczenie zespole nieprawidłowego wchłaniania lub przewlekłej biegunce
- opóźnionym opróżnianiu żołądka
- nieswoistych zapaleniach jelit
- zespole krótkiego jelita
- przetokach jelitowych
- popromiennym zapaleniu jelit
- zapaleniu trzustki
- chorobach wątroby
- nietolerancji żywienia o nieokreślonej przyczynie
- niepowodzeniu żywienia dietami polimerycznymi
- przejściu z żywienia pozajelitowego na dojelitowe
- skojarzonym żywieniu poza- i dojelitowym
Dawkowanie
1500-2000 ml jako wyłączne żywienie lub 500 ml jako żywienie uzupełniające zgodnie z zaleceniem lekarza.
Główne składniki diety
Białko: częściowo hydrolizowane białko serwatkowe.
Tłuszcz: trójglicerydy średniołańcuchowe(MCT), olej sojowy. 70% tłuszczów stanowią kwasy tłuszczowe MCT.
Węglowodany: maltodekstryna