SkładMielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.Wartość odżżywcza w 100g produktu:Wartość energetyczna: 1605kJBłonnik 9,9gBiałko 35gWęglowodany 34gw tym cukry 3,7gTłuszcz 12gw tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,7gSód 0,03gDziałanieNasiona lnu zawierają:•substancje śluzowate dzialające osłonowo na przewód pokarmowy•białka dostarczające aminokwasów egzogennych•lignany przyczyniające się do eliminacji wolnych rodników•błonnik wspomagający utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.DawkowanieJedna łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i zamieszać. Odstawić na kilka minut, często mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji. Tak przygotowany len można spożywać 2-3 razy dziennie. Najlepszy efekt uzyskuje się przy spożyciu na około pół godziny przed posiłkiem. W celu poprawienia smaku można zastosować dodatek mleka, owoców, soków owocowych, miodu, cukru, soli. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do domowych wypieków, zup, sosów i płatków śniadaniowych.InformacjaPrzed użyciem zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania,bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.