Charakterystyka
• dieta kompletna pod względem odżywczym
• na bazie częściowo hydrolizowanego białka serwatkowego (3,0 g / 100 ml)
• kwasy tłuszczowe MCT stanowią 53% tłuszczów
• możliwość indywidualnego dopasowania kaloryczności (1 - 1,5 kcal/ml)
Główne składniki diety
Białko: częściowo hydrolizowane białko serwatkowe.
Tłuszcz: trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy).
Węglowodany: maltodekstryna, sacharoza, skrobia.
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania i/lub trawienia np.:
• oporny na leczenie zespół nieprawidłowego wchłaniania,
• opóźnione opróżnianie żołądka z ulewaniem i/lub wymiotami,
• nieswoiste choroby zapalne jelit,
• zespół krótkiego jelita,
• popromienne zapalenie jelit,
• porażenie mózgowe,
• mukowiscydoza.