Działanie
Suplement diety zawierający wyselekcjonowane kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus GG, w niezwykle wysokiej koncentracji aż 7 miliardów (7x109 CFU*) oraz dodatkowo fruktooligosacharydy, stanowiące naturalne źródło energii dla bakterii. Lactobacillus rhamnosus GG to szczep bezpieczny i przebadany na szeroką skalę, zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Fruktooligosacharydy, pozyskiwane w drodze enzymatycznej hydrolizy insuliny z cykorii, stanowią źródło energii dla bakterii probiotycznych. Jako uzupełnienie mikroflory jelitowej, w szczególności w trakcie antybiotykoterapii oraz 2-3 tygodnie po zaprzestaniu stosowania antybiotyku, a także w podróży.
Składniki
maltodekstryny, mikrokapsułkowane żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), fruktooligosacharydy (Orafti®), substancje przeciwzbrylające – sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; składniki otoczki (substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza; barwnik – dwutlenek tytanu).
Dawkowanie
dzieci powyżej 3 roku życia oraz dorośli - 1 kapsułka raz dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej podczas posiłku. W przypadku trudności z połykaniem, kapsułkę można otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w płynie o temperaturze pokojowej (np. woda, mleko, sok owocowy). Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Uwaga
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się stosowania w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku obniżonej odporności stosowanie preparatu należy skonsultować z lekarzem.