Charakterystyka
Olej z awokado ma delikatny, łagodny, lekko owocowy smak, piękny zielony kolor oraz zawiera w sobie niezwykłe bogactwo odżywczych wartości – kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Olej ten jest kwintesencją tego, co w nim najwartościowsze – skondensowaną mocą dobroczynnych składników o wyłącznie pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. A przy okazji smakuje przewybornie, stanowiąc wyrafinowany dodatek do większości potraw, zarówno deserów, jak i przystawek oraz głównych dań. Prozdrowotne właściwości oleju i niezwykłe zdolności pielęgnacyjne sprawiają, że zastosowanie oleju awokado jest bardzo szerokie, znacznie wykraczając poza kulinaria.
Witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze – moc oleju awokado
Olej z awokado to doskonałe źródło witamin: E, A, C, H, K i witamin z grupy B oraz wspierającej wzrok luteiny. Znajdziemy tu wzmacniający odporność skwalen oraz minerały, takie jak potas, mangan, fosfor oraz krzem. Olej awokado zawiera aż 85 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego większość stanowi jednonienasycony kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwmiażdżycowym. Ponadto olej nierafinowany z awokado zawiera całą moc aktywnych biologicznie fitozwiązków w ilości niemal identycznej, jak w składzie świeżego owocu. Licznej obecności polifenoli i flawonoidów awokado zawdzięcza swoje naturalne właściwości przeciwzapalne.
Składniki
Olej z owoców awokado tłoczony na zimno
Uwagi
W cenę produktu wliczone jest opakowanie zabezpieczające szkło.